Zemin Boyası

Zemin Boyası

Zemin Boyası Nedir?

Zemin boyası, epoksilerin zeminde kaplama olarak kullanılması başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Gerek birbirinden farklı kullanım alanları gerek ise estetik görüntüsü açısından son dönemlerde her yerde karşımıza çıkmaktadır. Kapalı ve açık alanlarda bu yapı malzemesinin kullanışlı olması sayesinde çoğu sektörde mevcuttur.

Zemin kaplama malzeme türlerine bakıldığında bu boya türü daha hızlı kürlenmektedir. Kürlenmenin hızlı olması zemin boyasının hızlı bir şekilde tamamlanmasına ve kullanıma daha çabuk hazır olmasını sağlamaktadır. Tüm bu avantajların yanı sıra işçilik maliyeti en düşük olan yapı malzemelerindendir.

Bir mekânın estetik açıdan göze hitap etmesi ve aynı zamanda kullanışlı olması için zeminlerde bu boya tipinin kullanılmasını daha cazip gelmektedir. Zemin döşemesi olarak da bilinen bu yapı malzemesi endüstriyel ve dekoratif zemin sistemlerinin büyük bir kısmını kapsamaktadır.

Zemin Boyası Ne İşe Yarar?

Zemin boyası iç ve dış mekân olmak üzere kullanılmaktadır. Zeminlere uygulanan bu işlem tek komponentli, hava ile birlikte kürlenen, poliüretan reçineye bağlı, solventli, sentetik epoksi rulo sayesinde uygulanmaktadır.

Renk bağlamında zeminin renklendirilmesi göze hitap ederken bazı yerlerde uyarı anlamında da kullanılmaktadır. Zemin döşeme çözümlemeleri genellikle endüstriyel ya da dekoratif zemin sistemlerinde kullanılmaktadır. Boya bakımından bakıldığında tıpkı duvar boyaları gibi hızlı bir uygulamaya sahiptir.

Bu boyamalar görüntü açısından estetiklik sunmasının yanı sıra sağlamlık açısından da yeterli bir dirence sahiptir. Aklınıza gelebilecek her türlü açık ve kapalı mekânlardaki zeminlerin aşınmasını önler ve zeminleri korumaktadır. Maliyetinin düşük olması, hızlı bir şekilde hazır olması ve rahat kullanımı olması tercih sebeplerindendir.

Zemin Boyası Çeşitleri Nelerdir?

Zemin boyası alanında kullanılacak çeşitli yapılar sayesinde kullanılacak alana en uygun tür seçilir. Bu sayede hem malzemenin kullanım ömrü artacaktır hem de doğru yerde doğru bir malzeme kullanımı ile iyi bir hizmet sunulmuş olacaktır.

Reçinelere göre çeşitlerin ayrıldığını görmek mümkündür. Zemin analizine göre sektördeki alternatiflere müşterilerimiz bakabilmektedir. Bunlar; poliüretan reçine bazlı, solventli epoksi, solventsiz self levelling epoksi kaplama, su içerikli akrilik reçine bazlı kort ve poliaspartik reçine bazlı kaplamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zemin Boyası İşlemi Nasıl Yapılır?

Zemin boyası işleminin nasıl yapıldığı ve hangi aşamalardan geçildiği bilinmelidir. Uygulanacak aşamalar müşteri ile paylaşılmalıdır ve detaylı bir şekilde neler uygulanacağı açıklanmalıdır. İşlem esnasında zemine uygulanan boya için özen gösterilmelidir ve dikkatli bir şekilde süre zarfında uygulanan zemine özen göstermelidir.

Zemin boyası kimi zaman daha önceden uygulanmış olan zeminlere de yapılabilir. Bu işlem öncesinde eski kaplamaya ait bulunan pürüzlükler giderilerek kırık ve çatlak alanlar ortadan kaldırılır. Ardından yüzeyin nemi giderilir. Eğer ki nemden arındırma işlemi doğru yapılmaz ise belirli bir zaman sonra zeminde kabarmalar meydana gelecektir.

Zemin hazırlığı için alan düzenlenmesi ve eğimlerin ayarlanması tamamlanır. Katman ve parçaların birliğinden sonuca ulaşmak için tüm aşamalar hazırlanır. Böylelikle zemin boyası ile birbirinden farklı desen ve renklerde zemin tasarımları uygulanabilmektedir.

Boya uygulaması toplam üç aşamada gerçekleşmektedir. Astar, ara katman ve son katman olarak ayrılmaktadır. Bu üç aşamanın kusursuz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Herhangi bir aşamasının eksik uygulanması sonucunda, işlem doğru olmayacaktır ve zaman içerisinde sıkıntı yaratacaktır.

Zemin Boyası Nerelerde Kullanılır?

Zemin boyası kullanım alanları bakımından son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. Depo, fabrika, bahçe, yürüyüş alanları, spor alanları, otopark ve iş yeri zeminlerinde bu boyalar kullanılmaktadır.

Betondan gelen tozları engellemek ve çeşitli uyarı çizgilerini oluşturmak adına fabrika gibi alanlarda tercih edilir. Koku önleyici, dış darbelere dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Öyle ki metal, ahşap, beton ve asfalt gibi zeminler için dahi zemin boyaları uygulanabilir. Elbette burada zeminin pürüzsüz ve temiz olması son derece önemlidir.

20.04.2024
24
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fatih Akkaya
Fatih Akkaya
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1